Wat te doen tegen muggen tijdens het reizen?

De kans groot dat je te maken krijgt met muggen tijdens reizen. Dit zien we met name in Azië in landen als India en Thailand. Waar ze eigenlijk goed voor zijn weet bijna niemand, maar dat ze je reis goed kunnen verzieken is wel duidelijk. Er zijn veel problemen en ziektes die kunnen ontstaan na een muggenbeet. Daarnaast is het vervelend om telkens gestoken te worden. In deze blog gaan we in op de gevaren van muggenbeten, maar ook op de manieren om muggen op afstand te houden.

Ziektes die overgebracht worden door muggen

Er zijn diverse ziektes die overgebracht kunnen worden door muggen. De bekendste ziekte is malaria. Malaria komt voor in een groot deel van de wereld. Vrijwel alleen de westerse delen (Europa, Australië en de VS) hebben er niet mee te maken. Er komen meerdere vormen van malaria voor. De ergste soort die je kan krijgen is de malaria tropica, aan deze vorm van malaria kan je overlijden. De symptomen van malaria zijn onder andere: koorts, diarree, spierpijn, overgeven, koude rillingen en hoofdpijn. Ben je op het moment dat je ziek wordt in een Malaria land, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk bij een arts terecht komt voor medicatie. Als je net na je reis in Nederland ziek wordt, dan zou dit ook nog malaria kunnen zijn. Vermeld in het ziekenhuis dan altijd dat je net terug bent gekomen uit een Malaria land.

Naast malaria zijn er nog meer ziektes die overgegeven kunnen worden door muggen. Zo is er het veel bekende Dengue. Dengue lijkt op malaria, maar dengue is minder ernstig. Je kan er zeker een tijd goed ziek van zijn, maar het is vrijwel niet dodelijk. Wel moet je uitkijken als je al eens eerder besmet bent geraakt met dengue, want dan kan de ziekte veel ernstiger verlopen. De symptomen die bij de ziekte horen komen overeen met de symptomen die bij malaria horen. Je loopt het hele jaar door risico. Dus het maakt niet uit of je in April of juist in November op vakantie gaat.

Chikungunya

Chikungunya was altijd een veel minder bekende ziekte. Tot in het nieuws kwam dat er in het Caribisch gebied deze ziekte heerste en dat daarom veel mensen hun vakantie hadden afgezegd. Chikungunya wordt overgebracht door dezelfde mug als dengue. De verschijnselen zijn voornamelijk dat je gewrichtsklachten krijgt en dan in een erge vorm. Het is niet dodelijk al werd dit wel zo in de Nederlandse media naar voren gebracht. De mensen die eraan overleden waren al erg zwak en zouden met bijvoorbeeld een griep ook zijn overleden

Wat te doen tegen de muggen en ziektes

Er zijn veel verschillende dingen die gedaan kunnen worden tegen de muggen. Het middel dat door de meeste mensen gebruikt wordt is een muggenspray met Deet. Deze spray helpt behoorlijk goed, alleen moet je er wel voor zorgen dat je een redelijk hoge factor hebt. Je kan deze spray bij iedere drogist kopen. Toch zou ik aanraden om ook in het buitenland op zoek te gaan naar middelen die tegen muggen helpen. Vaak is de muggenspray daar beter gericht op het type mug dat in dat land voorkomt. Naast een muggenspray is het ook verstandig om een klamboe aan te schaffen (in gebieden met malaria hangt deze meestal al boven je bed). Kies dan wel voor een geïmpregneerde, zodat de muggen ook niet op je klamboe gaan zitten. Een klamboe helpt vaak uitstekend, alleen is het jammer dat dit alleen ’s nachts is.

Nog veel meer middeltjes

Er zijn nog wel meer middelen te vinden, maar de meesten hiervan zijn niet voldoende onderzocht of zelfs fabels. Het belangrijkste om niet gestoken te worden is om lange kleren aan te trekken. Nog iets belangrijks om te weten is dat je tegen malaria pillen kan slikken. Gelukkig zul je al deze middelen niet nodig hebben bij een hotel in Breda. De meningen zijn hierover verdeeld, dus het beste is om je goed te laten inlichten en dan zelf een keuze te maken of je wel/niet malariapillen gaat gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *